Pasaules pasakas pārtop smilšu mākslā! Atvērta pieteikšanās Starptautiskajai smilšu skulptūru skiču konkursam

11. marts, 2024.

Izsludināta pieteikšanās 18. Starptautiskajam smilšu skulptūru festivālam “Summer Signs 2023”, kas norisināsies Jelgavā no 1. līdz 8.jūnijam. Tēlnieki smiltīs atdzīvinās tēmu “Pasaules pasakas”. Mākslinieki aicināti pieteikties festivālam, līdz 8. aprīlim aizpildot oficiālo pieteikuma anketu vietnē kultura.jelgava.lv.
 
Tēmas “Pasaules pasakas” mērķis ir atzīmēt pasaku nozīmi mākslas darbos, aptverot paaudzes, kultūras un gadsimtus. Tās ir tautas daiļrades (folkloras) vai literārs sacerējums ar fantastisku sižetu, kas stāsta par izdomātiem, neiespējamiem, neticamiem notikumiem un parādībām. Katras tautas unikalitāti un savdabību raksturo tās kultūra, kas savukārt sakņojas attiecīgajā mitoloģijā un folklorā, stāstos un pasakās, kurās 2 iemiesota tautas uzkrātā pieredze, tradīcijas, ideāli un pasaules uzskats.

Mūsdienās, autori ir nojaukuši tautas pasaku robežas, to dēvē par fantāzijas literatūru, kur dažādu tautu pasaku tēli savienojas vienā stāstā. Literārās pasakas rašanās saistīta ar cilvēku tieksmi ticēt brīnumiem. Pasakās gan pieaugušie, gan bērni rod atbildes, tās raisa mīlestību, interesi un ziņkāri par dzīvi.

Mēs aicinām tēlniekus iegrimt pasaku valstībā un izveidot skulptūras, ko iedvesmojuši mīti un leģendas, folkloras tēli, pasaku varoņi. Ceļojums laikā un apkārt pasaulei! Varoņu likteņi un to piedzīvojumi. Brīnumi, kuri ļautu skulptūru parka apmeklētājam iegremdēties pasaku maģiskajā fantāziju pasaulē, vienlaikus ieviešot savu individuālo skatījumu, vēstījumu vai pavērsienus.
 
Žūrijas komisija dalībai festivālā atlasīs 15 tēlniekus, kuriem būs iespēja savas skices realizēt smiltīs. Skiču projektus tēlnieki var iesniegt vietnē kultura.jelgava.lv līdz 8. aprīlim, izskatot pieteikumus, tiks vērtēta tēmas atspoguļojums, pirmais iespaids, tehniskais izpildījums, kompozīcija, radošums, mākslinieciskā vērtība.
 
Izvēlētie mākslinieki smilšu skulptūru parkā Pasta salā strādās no 2.jūnija līdz 6.jūnijam, bet tēlnieku veikumu ikviens varēs novērtēt no 8.jūnija.
 
Starptautisko smilšu skulptūru festivālu organizē Jelgavas pilsēta un pašvaldības iestāde “Kultūra”. Vairāk informācijas par festivālu mājaslapās jelgava.lv un kultura.jelgava.lv.