Jau šodien, 3. februārī, pulksten 18 vārtus vērs Baltijā lielākais Ledus skulptūru festivāls. Visas nedēļas nogales garumā iepazīsti seno dievību ledus tēlus, kas balstīti dažādu tautu kultūrās. Vairāk nekā 65 ledus mākslas darbi, veidoti no 80 tonnām ledus, aizraujoši profesionālu tēlnieku paraugdemonstrējumu dueļi un šovi, plaša kultūras programma visai ģimenei, kā arī Latvijā un Lietuvā populāru mūziķu koncerti.

Komandu, individuālās un foto skulptūras, vīna darītavas “Ledus vīni” ledus bārs, kā arī dažādi ledus objekti tiks izvietoti Pasta salā un Jāņa Čakstes bulvārī. Savukārt kultūras programmu varēs baudīt brīvdabas koncertzālē “Mītava”.

LEDUS2023-day4-Raimonds_Subatovics_T26676432--29.jpg

DIEVĪBU TĒLI NO SENU KULTŪRU MITOLOĢIJAS, ANIMĀCIJAS FILMĀM UN TĀLU TAUTU TEIKĀM

Senās dievības. Mitoloģiskas būtnes, kas izsenis uzskatītas par cilvēku likteņu pārraudzītajām. Būtnes, kas iemieso dabas spēku un parādības un ir dažādu kultūru gara spēks. Senās dievības atrodamas grieķu, ēģiptiešu, acteku, ziemeļvalstu un daudzās citās kultūrās, izceļot to vērtības. Senās dievības ir leģendām un mītiem apvītas. Šīs leģendas cauri gadiem iedvesmojušas cilvēkus jaundarbiem literatūrā, mākslā, mūzikā, bet šajā ledus skulptūru festivālā mudina uz jauniem atklājumiem tēlniecībā.

Tieši tik dažādas un pārsteidzošas ir 24. Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla konkursa skulptūras, kuras no 30. janvāra Jelgavas Pasta salā veido 30 pasaulē atzīti tēlnieki no 12 valstīm. Virtuozi interpretējot tēmu “Senās dievības” konkursa mākslinieki jau no 30. janvāra visas nedēļas garumā demonstrē savas prasmes divās konkursa kategorijās – individuālajā un komandu. Kopā radot 45 unikālus ledus mākslas darbus.

LEDUS2023-day4-Raimonds_Subatovics_T26676432--64.jpg

Komandu skulptūru veidošanai konkursa dalībniekiem atvēlētas trīs dienas. Tam tiek izmantoti divi lieli ledus bloki – katrs 210x110x50 centimetrus liels jeb divas tonnas speciāli saldēta pārtikas ledus bez gaisa burbuļiem, kas kūst krietni lēnāk kā dabā sastopamais ledus. Katra komandas skulptūra tiek veidota individuālā teltī, lai to mazāk skartu laikapstākļi. Taču individuālās skulptūras izveidē, izmanto vienu tonnu smagu un 180x105x50 centimetrus lielu ledus bloku.

Apmeklētājiem tiks sniegta iespēja piedzīvot ledus un smilšu skulptūru tikšanos, jo Pasta salā vēl saglabājušies arī smilšu skulptūru festivāla darbi.

 

LEDUS MĀKSLAS PARAUGDEMONSTRĒJUMI UN PLAŠA KULTŪRAS PROGRAMMA

Vakara programmā koncertzālē “Mītava” 3. februārī pulksten 19.30 notiks atklāšanas ceremonija, kurā apbalvos festivāla konkursa laureātus. Pulksten 20 uzstāsies grupa “Rīgas Modes”, bet pulksten 21 hip-hopa mākslinieks “Ozols”.

KARLIS_5.jpg

Arī šogad skatītājus priecēs ātrās jeb "zibskulptūras". Sestdien un svētdien, aktīvi veidojot jaunus ledus objektus, tēlnieki demonstrēs savas prasmes gan  aizraujošos paraugdemonstrējumu dueļos pulksten 17 un 19 brīvdabas koncertzālē “Mītava”, gan šovos pulksten 14 un 16 Jāņa Čakstes bulvārī un Pasta salā.

Jaunākie pasākuma viesi ar ģimenēm aicināti ledus svētkus svinēt Brīvdabas koncertzālē “Mītava”, kur 4. un 5. februārī pulksten  12, 13 un 14 norisināsies jautras rotaļas un teatrālas izrādes. Festivāla laikā darbosies arī turpat blakus esošā “Pasta salas” slidotava un dažādas atrakcijas.

4. februāra vakarā pulksten 18 uz skatuves kāps grupa “Big Al & The Jokers”, bet pulksten 20 apmeklētājus savaldzinās Lietuvas zvaigznes – grupa “The Roop”. Grupa “Pērkons” brīvdabas koncertzālē “Mītava” uzstāsies 5. februārī pulksten 18, bet festivāla skatuves programmu pulksten 20 noslēgs  “Bermudu Divstūris”.

Pasākuma apmeklētāji aicināti ģērbties atbilstoši laikapstākļiem un pirms došanās uz Jelgavu iepazīties ar satiksmes organizācijas shēmu, kas festivāla laikā būs pieejama arī mobilajā lietotnē "Waze".

JV_Ledus_120x250mm_druka.jpg

Biļetes pieejamas visās “Biļešu paradīze” kasēs un vietnē bilesuparadize.lv.

Ņem vērā! Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla apmeklētāji aicināti neņemt līdzi mājas mīluļus, pasākuma teritorijā ieeja ar suņiem būs liegta. Apskates objektus atļauts fotografēt un filmēt, bet ir aizliegts, bez saskaņošanas ar pašvaldību, veikt bezpilota gaisa kuģu jeb dronu lidojumus virs pasākuma teritorijas.

Starptautisko ledus skulptūru festivālu rīko Jelgavas pilsēta un iestāde “Kultūra” sadarbībā ar uzņēmumiem “Ramirent” un “Husqvarna”.

 

 

 

Ņem vērā! Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla apmeklētāji aicināti neņemt līdzi mājas mīluļus, pasākuma teritorijā ieeja ar suņiem būs liegta. Apskates objektus atļauts fotografēt un filmēt, bet ir aizliegts, bez saskaņošanas ar pašvaldību, veikt bezpilota gaisa kuģu jeb dronu lidojumus virs pasākuma teritorijas.

Ierodoties uz pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma. 

Foto: JVPI “Kultūra” arhīvs