Līdz 30. oktobrim Jelgavas kultūras nama izstāžu galerijā ikviens var iepazīties ar salmu rotājumu daudzveidību izstādē "Puzuri". Savukārt 15. un 16. oktobrī kultūras namā notiks lietišķās mākslas simpozijs "Puzuri. Zīmes un skaņa". Lekcijās, sarunās, darbnīcās un meistarklasēs interesentiem būs iespēja izzināt un apgūt puzuru darināšanas tradicionālās un laikmetīgās formas.

Puzuri 2020-1-min.jpg

Tautas lietišķās mākslas un amatniecības izstāde "Puzuri" atklāta 22. septembrī kultūras nama izstāžu galerijā, un tajā apkopoti Latvijas un Lietuvas amatu meistaru darinātie puzuri. Izstādē apskatāmi arī jelgavnieces audējas Ausmas Spalviņas darbi – viņa ir viena zināmākajām puzuru darināšanas meistarēm Latvijā. A.Spalviņa jau vairākus gadus popularizē puzuru veidošanas prasmes meistarklasēs un semināros. "Tās ir mūsu senās vērtības, kas jāceļ gaismā!" uzsver meistare. A.Spalviņa stāsta, ka puzuru darināšana ir pazīstama daudzām tautām. Mūsu kaimiņi lietuvieši ar puzuriem rotājuši katoļu baznīcas, dāvinājuši kāzās un kristībās. "Arī mums kādreiz dažādiem godiem bija sava veida puzuri. Tagad par to liecina kaut vai Kurzemē saglabājies nosaukums – "Kāzu lukturis". Mūsdienās katrai vajadzībai ir piemērojams savs puzuris, un to nosaka tēma un telpas lielums," saka A.Spalviņa. Formas un satura ziņā latviešu un lietuviešu puzuri ir ļoti atšķirīgi. "Latviešiem puzuris ir telpiskā zīme, kas iezīmē pasaules modeli, savukārt lietuviešiem tas tiek atveidots kā dārzs – ar putniem, ziediem," stāsta meistare.

7.-dome.jpg

Savukārt simpoziju "Puzuri. Zīmes un skaņa" sestdien, 15. oktobrī, pulksten 10 atklās stāstījums par Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu un puzuru darināšanas tradīciju kā daļu no tā. Jāpiebilst, ka puzuri un to darināšana Jelgavā 2021. gadā tika iekļauta šajā sarakstā. To pieteica pašvaldības iestāde "Kultūra" sadarbībā ar A.Spalviņu.

Pēc tam simpozijā sekos dizainera Andreja Broka stāstījums "Puzuris kā latviskās identitātes elements", kā arī Lietuvas meistaru Vidas Snieč­kuvienes un Jūrates Bitautes salmu rotājumu meistarklase – interesentiem būs iespēja apgūt salmu putniņu, zirdziņu un saulīšu darināšanu. Savukārt A.Spalviņas meistarklasē varēs izzināt tradicionālo puzuru darināšanu. Šo nodarbi viņa uzskata par lielisku laika pavadīšanas veidu: "Tam praktiski nav nepieciešami nekādi materiālie ieguldījumi – vajadzīgs tikai laiks un nelielas iemaņas. Tas ir kā iemācīties burtus, un tad tikai no tevis ir atkarīgs, ko rakstīsi – dzeju, stāstu vai ko citu."

-3779840cd750b.jpg

Darbnīcas plānotas no pulksten 10 līdz 17, savukārt pulksten 18 notiks cikla pasākums "Vakars ar… Puzuri". Tā būs vakarēšana ar sarunām,  muzicēšanu un latviešu tradīcijām, kas saistās ar puzuriem. Pasākumā piedalīsies folkloras kopa "Dimzēns". Biļetes uz pasākumu pieejamas "Biļešu paradīze" kasēs.

Svētdien, 16. oktobrī, pulksten 11 plānotas darbnīcas ģimenēm, ko vadīs meistares Ineta Vēvere un Aija Brikmane. Tajās varēs apgūt dažāda veida puzuru darināšanu. Savukārt simpozija noslēdzošā meistarklase Ligitas Danenbergas vadībā būs veltīta puzuru mūsdienīgajai transformācijai.

Biļetes uz meistarklasēm līdxz 13. oktobrim pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs. Dalības maksa meistarklasēs 15. un 16. oktobrī – 5 eiro (divu dienu biļete), pasākuma "Vakars ar… Puzuri" apmeklējums – 5 eiro, savukārt dalība darbnīcās ģimenēm – bez maksas. Bezmaksas ielūgumus līdz 13. oktobrim var saņemt kultūras nama kasē vai rezervēt pa tālruni 63005421 vai 63005424. Meistarklašu un pasākuma dalībnieki tiks nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem materiāliem.

Izstādi un simpoziju organizē Jelgavas pašvaldības iestāde "Kultūra" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

 

 

 

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē