Jau pavisam drīz ar devīzi "Mēs esam Jelgava" pilsēta svinēs 757. dzimšanas dienu. Plaša pasākumu programma plānota visā pilsētā! Galvenās svētku aktivitātes norisināsies no 27. līdz 29. maijam, kad jelgavniekus un pilsētas viesus priecēs multimediāls šovs uz ūdens, radoši Jelgavas kolektīvu priekšnesumi, teātra izrādes, koncerti, muzikālais ekspresis, atrakciju parki, pastaigas, izstādes un izzinošas aktivitātes.

Lai vairotu Jelgavas pilsētas svētku noskaņu, ikviens jelgavnieks pilsētas svētku mēnesī pie savas mājas un uzņēmuma aicināts pacelt Jelgavas pilsētas karogu un pie auto piestiprināt autokarodziņus. 

img_7356_1.jpg

Detalizētu pasākuma programma: 27. maijs, 28. maijs, 29. maijs.

Pilsētas svētku pasākumu apkopojumu vienuviet iespējams aplūkot ŠEIT.

Arī šajos pilsētas svētkos iedzīvotāji aicināti izveidot mazo Jelgavas pilsētas karodziņu, un to lejupielādēt var ŠEIT.


 

SVĒTKU IESKAŅAS PASĀKUMI

Svētki ir laiks, kad izsakām pateicību jelgavniekiem – 24. maijā godināsim pilsētas zelta un dimanta pārus, 25. maijā notiks Jelgavas skolēnu un pedagogu apbalvošana, savukārt pilsētas augstākie apbalvojumi "Goda zīme" un "Goda raksts" tiks pasniegti 26. maijā. Šajā laikā notiks arī Jelgavas vidusskolu audzēkņu koncerti un kļūs pieejama digitālā erudīcijas spēle “Gudrais jelgavnieks”. Plašāku ieskaņas pasākumu programmu iespējams aplūkot šeit.

 

SVĒTKU GĀJIENS

27. maijā no pulksten 17 pulcēsimies kopā tradicionālajam Jelgavas pilsētas svētku gājienam, kurš sāksies pulksten 17.30. Jelgavas svētku gājiens ir patriotisma, lepnuma un prieka brīdis ne tikai gājiena dalībniekiem, bet arī skatītājiem. Ikviens iedzīvotājs ir daļa no mūsu pilsētas, tādēļ svētku moto skan “Mēs esam Jelgava!”.

Pilsētas svētku gājiens gadu gaitā ir kļuvis par vienu no galvenajiem svētku notikumiem, pulcējot Jelgavas iestādes, biedrības un organizācijas, skolas un bērnudārzus, mākslinieciskos kolektīvus, uzņēmumus un daudzus citus jelgavniekus, kuri ik gadu kopā mēro ceļu no Lielās un Pulkveža Oskara Kalpaka ielas krustojuma līdz Jelgavas kultūras namam.

Detalizēta informācija par svētku gājienu atrodama ŠEIT.

IMG_1185_pareizi_1.jpg

 

KONCERTS-VELTĪJUMS ESTRĀDES MŪZIKAS AIZSĀCĒJAI ELGAI IGENBERGAI

Godinot vienu no latviešu estrādes mūzikas aizsācējām - komponisti Elgu Igenbergu, top viņas simtgadei veltīts koncerts. Tas savu pirmatskaņojumu brīvdabas koncertzālē “Mītava” piedzīvos 27.maijā pulksten 20. Komponistes dziesmas izdziedās mūziķi Aija Vītoliņa, Mārtiņš Kanters, Normunds Rutulis, kā arī Latvijas Nacionālā teātra aktieri Agnese Budovska, Madara Botmane un Raimonds Celms.

Pērn izcilajai latviešu komponistei, pianistei un mūzikas pedagoģei Elgai Igenbergai apritētu 100 gadi. Elga Igenberga ir vienīgā sieviete latviešu estrādes mākslas pionieru plejādē, kuras radošo darbu sarakstā ir vairāk nekā 300 skaņdarbu. Svinot komponistes simtgadi, Jelgavas pilsēta savu novadnieci godinās ar īpašu koncertu. Plašāka informācija par koncertu pieejama šeit. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīze” kasēs un vietnē bilesuparadize.lv

fffd2d4975b9_0.jpg

Fotogrāfs nezināms. Avots: Rakstniecības un mūzikas muzejs.

ĢEDERTA ELIASA VĒSTURES UN MĀKSLAS MUZEJA PIEDĀVĀJUMS SVĒTKOS

Svinot Jelgavas pilsētas svētkus arī Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzejs jelgavniekiem un pilsētas viesiem sagatavojis nebijušas norises. Tā 28. un 29. maijā pulksten 11 notiks pasākums ar teatrālu piesitienu - sarunas muzejā "Kādi jaunumi, lasīsim kopā". Savukārt no 27. līdz 29 maijam pie muzeja būs iespējams aplūkot brīvdabas izstādi “Bilde, kuras nebija” (“Latviešu Avīzēm”200).

muzejs-academia-petrina-30-10-2015-6_0.jpg

 

SPORTA AKTIVITĀTES

Pilsētas svētku ietvaros norisināsies arī dažādas sporta aktivitātes. Tās sāksies jau 27. maijā, kad no pulksten 13, bet 28. un 29. maijā no pulksten 11 uz Lielupes notiks sacensības paraburāšanā "Ja grib, tad var", ko skatītāji varēs vērot no Pasta salas. Dažādas sacensības plānotas arī 29. maijā. Tā pulksten 10 notiks Jelgavas kausa izcīņa karatē Jelgavas sporta hallē, no pulksten 11 Lielupē juniori sacentīsies par Jelgavas kausu burāšanā, Pasta salas laukumos no pulksten 11 norisināsies Jelgavas atklātā 3x3 basketbola turnīra 1. posms un basketbola metienu konkurss, kā arī Jelgavas atklātā volejbola turnīra 1. posms.

burasana-jelgavas_junioru_kauss_2020-5-jelgavas_jahtklubs-igors_sanuks_0.jpg

 

STUDENTIJA JELGAVAI

Jelgava ir studentu pilsēta, tādēļ svētki nav iedomājami bez Latvijas Lauksaimniecības universitātes iesaistes, kas svētku laikā sagatavojusi neierastas izstādes, koncertu un kuriozu īslugu. Svētku pirmajā dienā, 27. maijā, no pulksten 12 līdz 20 pie Valdekas pils būs eksponēta izstāde "Studenti Jelgavai", kurā varēs aplūkot dzīvojamo kvartālu maketus un planšetes pilsētas attīstībai. Savukārt 28. maijā no pulksten 13 līdz 16 studentu darbu izstāde būs apskatāma pie Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehniskās fakultātes. LLU tautas deju ansambļa “Kalve”, vīriešu kora “Ozols” un sieviešu kora “Liepa” koncertu Jelgavas pils pagalmā varēs baudīt 28. maijā pulksten 14, bet Studentu teātra absurdā ainiņa Murats Hodžirbajevs "Šakāļu uzbrukums" pie Studentu teātra notiks pulksten 22.

113_0.jpg

 

FOTO UN VIDEO RETROSPEKCIJAS

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs svētku ietvaros sagatavojis arī īpašas foto un video retrospekcijas. Tā 27. maijā no pulksten 10 līdz 21 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī varēs aplūkot retrospekciju “Mūsu Jelgava vakar un šodien”, bet 28 maijā - “Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts”.

Pilsētas svētku laikā Mājā Vecpilsētas 14 būs aplūkojama tautas lietišķās mākslas meistares Ausmas Spalviņas austo lakatu izstāde “Pavasara košums lakatu rakstos un puzuros” (līdz 28. maijam), bet Anitas Paegles grāmatu ilustrāciju izstāde atradīsies Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē. Piedalīties pastaigā “Vecpilsētas ielas kvartāla stāsti” varēs 28. maijā pulskten 12 un 18. Dalība ekskursijās ir bez maksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc ikviens aicināts pieteikties pa e-pastu tic@tornis.jelgava.lv vai tālruni 63005447.

279524045_5506198802732133_4354822936710303664_n_0.jpg

 

DIGITĀLĀS AKTIVITĀTES

Jelgavas 757. dzimšanas dienas ietvaros pilsētas iestādes sagatavojušas arī dažādas digitālās aktivitātes. Piedalīties erudīcijas spēlē “Gudrais jelgavnieks” varēs jau no 25. maija. Spēle veidota, lai rosinātu interesi par pilsētu, tās vēsturi un attīstību. Ar spēles palīdzību iespējams izzināt svarīgus notikumus pilsētas attīstībā, iepazīt un atpazīt ievērojamus jelgavniekus, un iespējams paskatīties uz Jelgavu ne no ierastā skatu punkta. Spēle pieejama www.zrkac.lv

Ikviens var lejupielādēt Jelgavas reģionālā tūrisma un informācijas centra izveidotu maršrutu un doties pārgājienā pa Jelgavu un Jelgavas novadu pārgājienu ciklā “Izkusties un iepazīsti”.
Aplikācijā “Strava” no maija līdz pat augustam katru mēnesi tiks publicēts viens maršruts.

Dodies Latvijas Kultūras kanona finālistu – Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas audzēkņu veidotā pastaigā! Pastaigas maršruta karti “Sajūtu pastaiga Jelgavā, kuras vairs nav” var saņemt Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa 1. stāvā. Maršruta garums - 5 km. Pastaigai nepieciešama viedierīce ar QR koda lasītāju un austiņas.

IMG_0924_0.jpg

 

MULTIMEDIĀLS ŠOVS UZ ŪDENS “ATSPULGI”

Oriģinālizrādes “Atspulgi” ierosme meklēta Jelgavas pilsētvidē un pašos jelgavniekos. Tās laikā Driksas ūdeņos caur dažādām mākslas izteiksmes formām: mūziku, ūdens ekrānu, video projekcijām, lāzeru stariem un uguns šaltīm, atdzīvosies slēptākie sapņu tēli un ar lāzeru palīdzību drosmīgi šķels debess pamali, lai tūkstoš varavīksnes krāsās izkrāsotu jelgavnieku cerības.

Pirmo reizi Baltijā priekšnesumā tiks izmantoti lieljaudas uguns efekti, kur uguns šausies debesīs astoņu metru augstumā. Izrādes mūziku komponējis Gints Saulītis, kurš iedvesmojies no Jelgavas divu upju atspulga mierīgā rituma, pilsētas burzmas un jelgavnieku cilvēciskajiem stātiem, kas neviļus izrādes stāstā modinājis emocijām bagātu, dramatiski trauslu un varbūt pat sentimentālu jūtu atspoguļojumu.

Orģinālizrādi “Atspulgi” uz Driksas varēs vērot līdz ar tumsas iestāšanos no 27. līdz 29. maijam. Tā norisināsies no pulksten 23 līdz 1, un skatītāji aicināti to vērot no Pasta salas. Izrādes garums: 7 minūtes ar atkārtojumiem visa vakara gaitā.

struklakas_uzvedums_0.jpg

 

BIBLIOTEKĀRĀ KAFEJNĪCA

Uz Jelgavas pilsētas svētku “Mēs esam Jelgava” aktivitātēm aicina arī Jelgavas bibliotēka. 27. maijā no pulksten 16 līdz 17 notiks velobrauciens ar grāmatām "Bibliotēka izbrauc ielās", bet pulksten 17 Miezītes bibliotēkā varēs pārbaudīt rakstītprasmi diktātā jelgavniekiem "Pasaka par Miezītes muižu". Diktāta teksta autore Andra Poota. Taču bibliotekārā kafejnīca notiks 28. maijā no pulksten 12 līdz 14.  Ēdienkartē paredzēts jelgavnieku literatūras virtuvēs gatavotais 20 gadu garumā gan prozā, gan dzejā. Labi iekonservētais par mūsu pilsētu pasaules literatūras lappusēs, kā arī bibliotēkas darbinieku pilsētas svētkiem 20 gadus cepti kolāžcepumiņi.

{83580ee2-2bda-4d3c-ab80-55f610c04938}jpb_0.jpg

 

NELEGĀLAIS KORIS

27. un 28. maijā pulksten 21 pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" pagalmā notiks Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra izrāde L. Jauja "Nelegālais koris". Tā vēstīs par Covid-19 pandēmijas laiku, kad Latvijā izsludināts ārkārtas stāvoklis un no tā izrietošie cilvēku pulcēšanās ierobežojumi – kopā nedrīkst atrasties vairāk kā seši cilvēki, kas nav no vienas mājsaimniecības. Darbības vieta – nomaļa garāža. Jauktā kora diriģents ir noorganizējis kora mēģinājumu, riskējot par to tikt sodīts. Uz mēģinājumu ierodas tikai neliela daļa dziedātāju, tomēr arī tas pārsniedz atļauto skaitu. Diriģents ir aizkustināts par cilvēku dziedātdegsmi, lai gan dažiem dziedātājiem īstais iemesls, kāpēc viņi ir ieradušies, katram ir cits – viens bēg no mājām, kur nav iespējams pastrādāt, citam tas ir izdzīvošanas jautājums – pandēmijas dēļ grūti nopelnīt naudu, tāpēc tiek izmantoti kontakti korī. Režisore – D. Vilne

Savukārt Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā 28. un 29. maijā pulksten 14 notiks izrāde J. Dreslers “Burbuļmātes prieki un bēdas”. Burbuļmāte sapņo: Viņa stiepj no Centrāltirgus pilnu grozu ar dažādām delikatesēm: tur ir gurķīši, ir nēģīši, ir lielas čupas serinku... Kas notiks, kad viņa pamodīsies pastāstīs viņa pati, uzdziedot pa kādai labi pazīstamai ziņģei. Režisore – L. Ņefedova (in memoriam).

Alunana teatris a4-29_0.jpg

 

MUZIKĀLAIS EKSPRESIS

Turpinot tradīciju, arī šogad uz pilsētas apkaimēm svētku noskaņu aizvedīs muzikālais ekspresis. 27 maijā no pulksten 17 līdz 21.30 Jelgavas ielās izbrauks grupa “Ziņģes brāļi” un sniegs nelielus koncertus pulksten 17 Puķu ielā, pulksten 18.30 Vīgriežu ielā, pulksten 19.40 Satiksmes ielā, bet pulksten 20.50 Kooperatīva ielā. Savukārt 28. maijā no pulksten 13 līdz 17.30 pilsētas ielās uzstāsies grupa “Zaļā galma kapella” pulksten 13 koncertējot pie VIVO centra, pulksten 14.30 Neretas ielā, pulksten 15.40 Helmaņa ielā un pulksten 16.50 Pērnavas ielā.

 

AMATIERMĀKSLAS KVARTĀLI

28. maijā pilsētvidē uzstāsies Jelgavas dziedošie un dejojošie kolektīvi. 20 kolektīvi sniegs koncertus četrās vietās pilsētā, kur pirmā dienas uzstāšanās gaidāma jau pulksten 10. Koncertu laiki pieejami ŠEIT.

35886298_1850947561628591_7250008965784797184_n.jpg

 

DŽEZA UN LATINO MŪZIKAS STANDARTI AR JELGAVAS BIGBENDU

Džeza un latino mūzikas standartus būs iespējams klausīties Jelgavas Kultūras namā 28. maijā pulksten 15, kur notiks Jelgavas Bigbenda koncerts. Soliste Anete Alksne – vokāls/ klavieres. Biļetes cena 5 EUR. Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu Paradīzes” kasēs.

gallery_9ee39cea.jpg

 

MĒS MĪLAM DEJĀ

28. maijā pulksten 19 brīvdabas koncertzālē “Mītava” koncertā satiksies labākie tautas deju ansambļi, kurus kopā sasaucis ansamblis "Lielupe". Dejas mīlestība jau divus gadu desmitus kopā vienojusi vadošos deju ansambļus Latvijā. Nu jau par tradīciju kļuvušajā koncertā “Mēs mīlam dejā”, izdejotas simtiem skaistākās latviešu skatuviskās dejas – gan zelta fonds, gan jaunrades dejas, ko vēlāk iemīļojuši arī skatītāji. Šogad – jubilejas koncertā deju ansambļi iemirdzēsies ne tikai 2023. gada Deju svētku, bet arī savās jaunākajās un skaistākajās dejās. Piedalās: TDA “Lielupe”, “Dancis”, “Teiksma”, “Rotaļa”, “Vektors”, JDK “Sadancis”, DA “Daiļrade”, VPDK “Mana Rotaļa”. Biļetes cena 5 – 8 EUR, “Biļešu Paradīze” kasēs.

0018-Lielupe_preview_foto-Billijs-Locs_0.jpg

 

SVĒTKU ANDELE (tirdziņš)

27. maijā no pulksten 14 līdz 20 un 28. maijā no pulksten 9 līdz 15 Raiņa parkā plānota svētku Andele (tirdziņš), kurā varēs iegādāties amatnieku, mājražotāju un mazo uzņēmēju ražotas preces ikdienai un svētkiem.

047-jelgavas-pilsetas-svetki-2019-by-kristaps-hercs.jpg

 

JELGAVA GLEZNĀS

Līdz 31. maijam Hercoga Jēkaba laukumā apskatāma brīvdabas izstāde “Jelgava gleznās”, 15 mākslas darbos un stāstos atklājot vērtīgas vēstures liecības un nozīmīgus faktus par Jelgavu, kā arī māksliniekiem, kas šeit dzimuši, dzīvojuši vai strādājuši.

“Jelgava kopš seniem laikiem bijusi Zemgales centrs. Tās neatkārtojamo skaistumu vienmēr mākslas darbos atklājuši gan pilsētas mākslinieki, gan viesi. Veidojot izstādi “Jelgava gleznās”, bija vēlēšanās parādīt mūsu pilsētu tādu, kāda tā bija 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā, kad Jelgavai vēl nebija pāri gājis Otrā pasaules kara graujošais spēks. Līdz ar mākslas darbiem atklājam gleznās paslēptos vēstījumus kā par māksliniekiem, tā par attēloto, ko ne katrs zina vai prot ieraudzīt. Tas ir stāsts arīdzan par pilsētu un tās iedzīvotājiem vairāku gadsimtu garumā. Svētku reizē tāpat atceramies Zemgales dzīves gleznotāju Ģedertu Eliasu un Aleksandru Romanu, kurš savulaik būtiski bagātināja pilsētas garīgo dzīvi, kā arī Maiju Noru Tabaku, kuras vecāku mūžs še krāšņi sakuploja, pasaulē laižot mūsdienās visu iecienīto mākslinieci,” atklāj Jelgavas mākslinieku biedrības vadītājs Māris Brancis.

Gleznu oriģināli atrods Latvijas Nacionālajā mākslas un Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā.

N.Darkevica.jpg

Nellija Darkēviča (1940–2022)

. “Katoļu iela”. (no cikla “Vecā Jelgava”) 1976.

Papīrs, akvarelis. 50 X 55 cm

. Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja īpašums

 

AKTIVITĀTES JAUNĀKAJIEM JELGAVNIEKIEM

Pilsētas svētku laikā plašs aktivitāšu klāsts būs pieejams arī jaunākajiem iedzīvotājiem. No 27. līdz 29. maijam skvērā aiz Jelgavas kultūras nama un Ozolskvērā atradīsies atrakciju parki bērniem, 28. maijā Hercoga Jēkaba laukumā no pulksten 11 līdz 14 notiks radošas un izzinošas, sporta aktivitātes "Sajūtu parks". Savukārt Jelgavas Uzvaras parkā 29. maijā pulksten 11 notiks Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra rotaļuzvedums bērniem "Nāciet ciemos".

33304125_1819845648072116_3134951991478845440_n.jpg

 

BMX PARAUGDEMONSTRĒJUMI

28. maijā pulksten 20 Hercoga Jēkaba laukumā varēs vērot augsta līmeņa BMX paraugdemonstrējumus, kur Latvijas vadošie jomas sportisti izmantos airbag landing iespējas!

 

APMEKLĒ GREN KOĢENERĀCIJAS STACIJU

28. maijā no pulksten 11 līdz 15 būs iespējams ielūkoties Gren koģenerācijas stacijas ikdienā un darbā “Atvērtajās durvju dienās”. Adrese: Rūpniecības iela 73A

a199a6337ec746064a3cf56a9850e475_XL.jpg

E-MOBIĻU SALIDOJUMS

Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) ETS INTERREG EUROPE programmas projekta PG105232 “Elektromobilitāte kā svarīgs atbalsts ilgtspējīgas mobilitātes un satiksmes vadības politikas instrumentiem” (e-MOPOLI) ietvaros organizē e-mobiļu salidojumu.  Šo pasākumu ZPR organizē kopīgi ar LLU un to plānots organizēt Lielupes pļavā pretī Jelgavas pilij. Plānotais norises laiks sestdien, 28.maijā no plkst. 10. līdz 12. Pasākums tiek organizēts, lai veicinātu lielākas iedzīvotāju daļas informētību un interesi  par videi draudzīgu transportu un to popularizētu.

eee_0.png

 

Pasākumos tiks fotografēts un filmēts. Iegūtais materiāls var tikt publicēts, translēts un izplatīts bez ierobežojuma.