Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022” laikā Rīgā, Vērmanes dārzā aizvadītas “Dzīvā kultūras mantojuma darbnīcas”.  Tajās apmeklētājiem bija iespēja tuvāk iepazīt puzuru darināšanu kopā ar Jelgavas tautas daiļamata meistari Ausmu Spalviņu un brunču aušanu kopā ar tautastērpu darinātavu “Austras raksti”. Savukārt festivāla folkloras programmas notikumos piedalījās folkloras kopa “Dimzēns”.

IMG_20220708_121514_0.jpg

Izzināt vērtības, kas iekļautas Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā varēja ikviens interesents, apmeklējot folkloras festivāla “Baltica 2022” darbnīcas. Tajās varēja iepazīt Suitu, Rucavas, lībiešu un Upītes kultūrtelpas; apgūt Siguldas spieķa un Jelgavas puzuru darināšanu; knipelēšanu, etnogrāfisko un dubultcimdu adīšanu; šatiera segu un Zemgales brunču aušanu; aušanu Viļumsona stellēs; plosta siešanu un nēģu ķeršanu; kā arī izzināt stikla pūšanas tradīcijas Līvānos; zolītes spēli un Rīgas danču tradīcijas.

Kā iepriekš tika informēts, 2021. gadā Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautas sešas jaunas vērtības, tostarp puzuri un to darināšana Jelgavā, kā arī Zemgales rakstaino brunču aušana. Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica 2022" Latvijā norisinājās no 6. līdz 10. jūlijam. Festivāls jau kopš 1987. gada notiek kādā no Baltijas valstīm, sadarbojoties valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām. Latvijā tas norisināsies jau 12. reizi un pulcēs etnogrāfiskos ansambļus, folkloras un folkloras deju kopas, tautas muzikantus, lietišķās mākslas meistarus, amatniekus un stāstniekus, kā arī dzīvā kultūras mantojuma kopējus no Baltijas valstīm.