«Viens no nozīmīgākajiem baltu tautas vienojošajiem simboliem ir Saules kauja, bet ir jāveido jauni simboli, un abu valstu simtgade ir viens no tādiem. Tāpat atdzimšanu piedzīvo mūsu tautu kultūras mantojums. Bet vislielāko pateicību vēlos izteikt Jelgavai par viesmīlīgo uzņmešanu – pilsēta ir sakopta un skaista, un mēs šeit varam svinēt svētkus, kas svarīgi latviešu un lietuviešu tautai,» atklājot Baltu vienības dienas svinības, klātesošos uzrunāja Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Svētku atklāšanas uzrunu teica arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, uzsverot, ka Lietuvai un Latvijai brīvību un neatkarību neviens nav dāvinājis un allaž tā bija jāizcīna, un tas izdevies tikai tāpēc, ka abas tautas cīnījušās kopā. Svētkus apmeklēja arī abu valstu vēstnieki, Lietuvas parlamenta Starpparlamentārās grupas ar Latviju vadītājs Ķēstutis Mašulis, Jelgavas sadraudzības pilsētu Lietuvā mēri un viesi no Lietuvas.

Baltu vienības dienas pasākumi notika daudzviet pilsētā – Hercoga Jēkaba laukumā notika tirdziņš un koncerts, muzejā norisinājās zinātniskā konference «Kopīgais un atšķirīgais Latvijas un Lietuvas kultūrvēsturē» un atklāta mākslas festivāla «Balti» glezniecības plenēra izstāde, Lietuas mākslinieku izstādes apskatāmas arī Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī un Sabiedrības integrācijas pārvaldes zālē. Vairāki pasākumi norisinājās arī Jelgavas pilsētas bibliotēkā, savukārt kultūras namā izskanēja koncerts «No vienas jūras, no viena koka...» ar Jelgavas kamerorķestra un jauktā kora «Ventspils», Jelgavas bigbenda un solistu Daumanta Kalniņa un Martīna Kavaļauska uzstāšanos. Tāpat abu valstu mākslinieki sadarbojās, veidojot šamota un koka skulptūras Pasta salā, kas arī turpmāk atgādinās par baltu tautu vienotību. Svētku kulminācija vakarā bija šamota skulptūru spīdēšana, kas pulcēja apmeklētājus un priecēja ar skaistu dzirksteļošanu un spīdēšanu.