13. aprīlī Gaetā, Itālijā noslēdzās “Pasaules Ledus mākslas čempionāts 2022”, kur sīvā cīņā latviešu tēlnieks, Kārlis Īle, ieguva čempionu čempiona titulu. Kopumā Pasaules Ledus mākslas asociācija uz čempionātu uzaicināja 14 titulētākos 2021. un 2022. gada tēlniekus 10 valstīm.

Gaeta izlase 2022 1 (1).jpg

Čempionu čempionāts notika zibensturnīra formātā. Māksliniekiem bija jāveido divas skulptūras. Pirmās skulptūras izveidei tika dotas 3 stundas laika un 3 ledus bloki izmērā 100 x 50 x 24 cm un tai bija jāatbilst tēmai “Glābiet Okeānu”. Otrai skulptūrai, kuras tematiku varēja brīvi izvēlēties, tika atvēlētas 2,5  stundas un doti 2 ledus bloki.

Māksliniekiem bija jāspēj ne tikai atveidot savu ideju īsā laika posmā, bet arī jātiek galā ar ledum neraksturīgiem, siltiem laikapstākļiem: +14°C. Šeit bija jāparāda ne tikai radošais domu lidojums, bet arī tehniskā meistarība, un prasme piemērot ideju un izpildījumu šādiem laika apstākļiem,” atzīst K. Īle.

Gaeta izlase 2022 1 (3).jpg

Pirmajā dienā Kārlis Īle izveidoja skulptūru ”Katrs piliens ir okeāns”. Par skulptūrā ietverto domu mākslinieks stāsta, ka “okeāns nav kaut kas atsevišķi eksistējošs. Viss ūdens ir savstarpējā apritē un saiknē. Okeāna ūdens izgaro, veido mākoņus, nolīst kā lietus, to uzņem zeme un augi, mēs to ieelpojam, iedzeram un apēdam. Arī katra mūsu asins pile ir daļa no lielā dzīvības okeāna”. Skulptūrā ir attēlota sieviete, kura saudzīgi  tur rokās divas stilizētas ūdens piles, un skatītājs var redzēt, kā ledum kūstot, ūdens pil caur sievietes sirdi.

Gaeta izlase 2022 2 (1).jpg

Kā. Īles otrā skulptūra “Gaidot skūpstu” tika novērtēta kā tehniski un idejiski visizaicinošākais darbs visā turnīrā. Autors sava darba idejā un izpildījumā iekļāva siltos laika apstākļus. Mākslinieks skulptūrā atveidojis vīrieša un sievietes seju, kas vērsta viena pret otru, tiecoties pēc skūpsta. Sejas balsta trauslas ledus arkas, kuras strauji kūst. Mirklī, kad tās neizturēs un skulptūra sabruks, vīrieša un sievietes lūpas saskarsies mirklīgā kulminācijas skūpstā.

Nosakot uzvarētāju, žūrijas komisija ņēma vērā abu skulptūru kopējo punktu skaitu un augstāko novērtējumu piešķīra latviešu tēlniekam, līdz ar to Kārlis Īle ir pārliecinoši pierādījis, ka dotajā brīdī ir labākais ledus tēlnieks pasaulē. 

Gaeta izlase 2022 2 (4).jpg

Kārļa Īles tēlniecības prasmes drīzumā būs skatāmas arī Latvijā, kur viņš veidos demo skulptūru “Pieta” (Žēlums) Baltijā lielākajam smilšu skulptūru parkam “Summer Signs 2022” Jelgavā, Pasta salā. Smilšu skulptūru atklāšana plānota 4. un 5. jūnijā. Darbus veidos 15 pasaulē atzīti tēlnieki.