Paralēli Ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā, Jelgavas tēlnieku komanda par medaļām cīnījās Pasaules ledus mākslas čempionātā ASV, Aļaskā, iegūstot Latvijai sudraba godalgu. Panākumus Jelgavas komandai nesa vairāk nekā piecus metrus augstā un septiņus metrus platā skulptūra “Cerība”, ko veidoja Maija un Kārlis Īles, Ainars Zingniks un Mintauts Buškevics.

alaska (3).jpg

“Mūsu skulptūrā attēlots cerību eņģelis, kas izpletis savus spārnus pār Saules sistēmu. Pēdējie divi gadi cilvēcei nav bijuši viegli, tādēļ tas, kas ikvienam no mums šobrīd nepieciešams visvairāk, ir cerība,” skulptūras vēstījuma aktualitāti pamato tēlnieks K.Īle. Šī skulptūra tapa kategorijā “Multibloki” – tā ir apjoma ziņā lielākā ledus mākslas sacensība pasaulē, kur katrai komandai sava ideja jārealizē 15 tonnās ledus.

Jelgavnieki turpina cīņu arī citās sacensību kategorijās – komandās pa divi un solo. Tēlnieku duetiem – Maijai un Kārlim Īlēm, kā arī A.Zingnikam un M.Buškevicam – ledus mākslā jāpārvērš trīs tonnas ledus. Tāpat Jelgavas komanda pirmo reizi būs pārstāvēta arī solo kategorijā – individuālo darbu veidos K.Īle. Sacensība pasaules labāko tēlnieku vidū turpināsies līdz 3. martam.

Jāpiebilst, ka pirmoreiz Jelgavas komanda Latviju Aļaskas čempionātā pārstāvēja 2020. gadā, gūstot zelta godalgu kategorijā “Multibloki”, kā arī bronzas medaļas duetu kategorijā. Tēlnieki, pārstāvot Jelgavu – pilsētu, kurā notiek Baltijā vērienīgākais ziemas pasākums, Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, – savu meistarību pierādījuši arī ledus mākslas čempionātos Ķīnā un Japānā.

alaska_org.jpg

Foto: no tēlnieku personīgā un čempionāta organizatoru arhīva