Palutinot vēderus un godinot latviešu ēdienkartē tik iemīļotos piena, maizes un medus produktus  29. augustā pulcējot vairāk kā 200 dalībniekus, Jelgavā svinējām jau 20. Vispārējos Latvijas Piena, maizes un medus svētkus. Šogad svētku programmu papildināja ar Latvijas novadu siera diena, aicinot iepazīt vairāk kā 70 sieru veidus

Tirgošanās un jautrība Hercoga Jēkaba laukumā sākās jau no pulksten 9, kad svētku viesi tika aicināti nobaudīt un iegādāties gardākos piena, maizes un medus produktus, kā arī dažādus amatnieku darinājumus no visas Latvijas. Svētku andeli padarot jautrāku uz skatuves kāpa māsas Legzdiņas un grupa “Kolibri”. Savukārt, mazākos svētku viesus priecēja jautras izrādes bērniem, radošās darbnīcas un dažādas atrakcijas.

Svētku programmu šogad papildināja Latvijas novadu siera dienas aktivitātes, aicinot iepazīt vairāk kā 70 dažādu sieru veidus gan dižtirgū, gan sacensībās un konkursos. Visas dienas garumā svētku viesi tika aicināti nobaudīt gardas siera zupas un vērot grezno siera skaistumplašu veidošanu. Neiztrūkstoši, jau tradicionāla svētku aktivitāte bija sacensības “Jelgavas stiprinieks un stipriniece”. Vīrieši mērojās spēkiem, izstieptās rokās ceļot 22 kg smagu siera rituli, bet sievietes –17 kg.  Savukārt uz paraugdemonstrējumiem baļķa celšanā aicināja Pasaules čempions Māris Juzups.

Lai arī šajos svētkos izpalika degustācijas un jau ierastie konkursi, kuru laikā tika noskaidroti labākie maizes un medus tirgotāji, atzīmējot svētku 20. gadadienu tika godināti ilggadējie svētku dalībnieki un veiksmīgākie tirgotāji.

Latvijas Biškopības biedrība “Veiksmīgākais medus tirgotājs”


1.  vieta – Bitenieks Olafs Baltgalvis, ZS “Galdnieki”

2. vieta – Bitenieks Andrejs Briedis, ZS “Priežukalns”

3. vieta –  Biteniece Līga Zadināne “Liepuziedi”

Veicināšanas balva –  Bitenieks Ivars Lukšo “Ramkas medus”

Jelgavas pilsēta, iestāde “Kultūra” un Latvijas Maiznieku biedrība saka paldies ilggadējiem svētku dalībniekiem


  • A/S Hanzas Maiznīca
  • SIA “Dona”
  • SIA “Lielezers”
  • SIA “Saldus Maiznieks”
  • Jelgavas amatu vidusskolai, Edītei Bišerei un skolotājai Guntai Briedei
  • Tomēr, kā jau kārtīgos svētkos nevaram tikai ēst,  tāpēc ikviens tika aicināts pārbaudīt savus spēkus sporta sacensībās, pulcējot  basketbola, volejbola un ūdens sporta veidu cienītājus.

Tomēr, kā jau kārtīgos svētkos nevaram tikai ēst,  tāpēc ikviens tika aicināts pārbaudīt savus spēkus sporta sacensībās, pulcējot basketbola, volejbola un ūdens sporta veidu cienītājus.