Aicinām mazākumtautību mākslinieciskos kolektīvus, individuālos izpildītājus un amata meistarus, tradicionālā kultūras mantojuma kopējus pieteikties dalībai Latvijas Mazākumtautību festivālā “Zeme zied”, kas plānots šī gada 14.augustā, Jelgavā. Pieteikšanās līdz 31.maijam.

Festivālu rīko Kultūras ministrija un Jelgavas pilsēta sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar Latvijā dzīvojošo mazākumtautību tradicionālās kultūras mantojumu un mudinātu mazākumtautību iedzīvotājus izprast savas kultūras nozīmi Latvijas kultūrvidē.

Augustā plānotais festivāls iezīmēs pusceļu uz XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem 2023.gadā, kam gatavojas arī mūsu mazākumtautību mākslinieciskie kolektīvi.

Izceļot katras kultūras nozīmīgumu un unikalitāti, festivāla mākslinieciskā koncepcija “Zeme zied” ir veidota, aptverot divus raksturojošos lielumus. Viens no tiem ir zeme, kas iekodēts ne tikai mūsu valsts pamatvērtībās un kultūrā, bet arī vārdā Zemgale (ZEMgalE). Zeme vieno neatkarīgi no tautas, bet Zemgale ir mūsu maizes klēts ar auglīgāko un ziedošāko zemi. Auglīgā zeme sniedz ne tikai patvērumu, bet arī visu, kas saistīts ar tautu tradīcijām un krāšņām vērtībām, jo zeme zied.

Ja epidemioloģiskā situācija valstī būs labvēlīga, pasākuma aktivitātes notiks 14. augustā visas dienas garumā Jelgavas pilsētā ar svētku kulmināciju – lielkoncertu “Saules dziesmu audeklā” – Brīvdabas koncertzālē “Mītava”.

Līdz 31. maijam mazākumtautību mākslinieciskie kolektīvi, individuālie izpildītāji un amatu meistari aicināti pieteikties dalībai festivālā – Dienas koncertprogrammā, Garīgās mūzikas koncertā, tautas lietišķās mākslas izstādei, meistarklasēm, radošajām darbnīcām, nacionālo virtuvju prezentācijām un tautastērpu skatei.

Festivālam var pieteikties Latvijas mazākumtautības mākslinieciskais kolektīvs vai Latvijas mazākumtautību nevalstiskā organizācija, kura noteiktajā laikā iesniegusi pieteikuma anketu vai anketas un kura dalību festivālā ir apstiprinājuši rīkotāji. Kā arī kolektīvs atbilst visiem atlases kritērijiem – pieteiktais skaņdarbs atbilst koncerta programmai  un iekļaujas kopējā koncerta koncepcijā, savdabīgums un skatuves kultūra, kā arī tradicionālo vai stilizēto, skatuves estētikai atbilstošo tērpu esamība. Plašāka informācija NOLIKUMĀ.

Pieteikšanās:

  • Dienas koncertprogrammai, Garīgās mūzikas koncertam, tautas lietišķās mākslas izstādei un amatnieku gadatirgum elektroniski ŠEIT.
  • Radošajām darbnīcām, Nacionālo virtuvju prezentācijai, tautastērpu skatei, aizpildot pieteikuma anketu (anketas ŠEIT) un nosūtot to uz sip@dome.jelgava.lv 
  • Dalībai lielkoncertā “Saules dziesmu audeklā”, ņemot vērā lielkoncerta māksliniecisko koncepciju un tā radošās komandas ieceri, Latvijas Nacionālais Kultūras centrs uzaicina dalībniekus individuāli atbilstoši nolikumā norādītajiem kritērijiem.

Festivāla norises vietas Jelgavas pilsētā: Brīvdabas koncertzāle “Mītava”, Pasta salā. Hercoga Jēkaba laukums, Jelgavas Kultūras nams un Jelgavas Sv. Annas evaņģēliski luteriskā baznīca.