Jelgavas zelta tēlnieku komanda Kārlis Īle un Maija Puncule izcīna uzvaru vienā no pasaulē prestižākajiem smilšu skulptūru čempionātiem ASV! Šogad mākslinieki festivālā pirmoreiz startēja komandu kategorijā ar skulptūru “Asni”. Žūrija atzinīgi novērtēja gan mākslinieku tehniskās spējas, oriģinālo idejas pasniegšanu, gan apjomīgo skulptūras risinājumu.

Jau 46. gadu Virdžīnijasbīčā notiek prestižais Neptūna pludmales festivāls, kas ir senākais un lielākai Starptautiskais smilšu skulptūru čempionāts ASV. Konkurss ik gadu apvieno 32 talantīgākos un veiklākos smilšu tēlniekus no visas pasaules.

Apvienojoties kā komanda Kārlis Īle un Maija Puncule zem “Jelgavas karoga” guvuši starptautiskus panākumus smilšu, ledus un sniega skulptūru festivālos un čempionātos – Kanādā, Ķīnā, Japānā, Šveicē un citur.

Mākslinieki skulptūru "Asni" šoreiz izvelējās veidot ar sirreālistisku ievirzi. 22 tonnās smilšu filozofiski apspēlējot ideju, ka  vismaigākie asni ir visstiprākie. Iedvesma skulptūrai smelta no pavasara maigajiem dzinumiem, kas tiecoties uz augšu, spēj izlauzties caur biezu zemes kārtu, akmeņiem un pat asfaltu. Žūrijas īpašu ievērību izpelnījās smalki niansētā virsmas apstrāde, kas jutekliski atspoguļo ziedlapu maigo trauslumu un saplaisājušas zemes raupjumu.

Sprouts Virginia beach 2019 (3).jpg


Kārlis Īle ir viens no Latvijas labākajiem un panākumiem bagātākajiem tēlniekiem, kā arī iemīļots un vairākkārtējs Jelgavā notiekošo skulptūru festivālu dalībnieks un mākslinieciskais vadītājs. ASV notiekošajā konkursā K. Īle piedalās jau piekto reizi.

Iepriekšējos četrus gadus piedaloties individuālo skulptūru kategorijā gūtie panākumi:

• 2015. gads. Darbs “Tango uz mūžu”(Tango for ever).

• 2016. gads. Darbs “Laika spogulis”( Mirror of time). Otrā vieta un skatītāju balsojuma balva.

• 2017. gads Darbs “Ļauj man lidot”( Let me fly) Mākslinieku balsojuma balva.

• 2018. gads Darbs “Punktu pielūdzēji”( Worshipers of points) Pirmā vieta un Neptūna karaļa balva.


Jelgavniekiem un pilsētas viesiem vēl tikai šajā nedēļas nogalē Pasta salas smilšu skulptūru parkā ir iespēja apskatīt abu mākslinieku, īpaši šī gada smilšu skulptūru festivālam veidoto, demo skulptūru – vērienīgo Ēģiptes piramīdu. Ieejas maksa skulptūru parkā – 2 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem un cilvēkiem ar invalīdu apliecību 1 eiro.

Bet jau nākamā gada februārī iespējams mākslinieku prasmes varēsim novērtēt jau 22. Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā, kas Jelgavā norisināsies no 7. līdz 9. februārim. Tāpat atgādinām, ka sākusies mākslinieku pieteikšanās 2020 gada ledus skulptūru festivāla konkursā – vairāk šeit.