14. septembrī Jelgavā notiks pasākumu cikls ‘’No brīvības līdz brīvībai’’. Grandiozākais un interesantākais  notikums būs multimediālais uzvedums «Četri prezidenti», kas caur 3D animāciju, mūziku un tekstu atklās Zemgali kā četru pirmo Latvijas prezidentu šūpuli. Pasākumu cikls iekļauts Latvijas valsts simtgades svinību programmā, un visi svētku pasākumi būs bezmaksas.

Pasākumu ciklu Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā pulksten 12.00 ievadīs jauniešu forums ‘’Brīvība – izpratne, piederība, attīstība’’, kurā Jelgavas vidusskolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi diskutēs par brīvību. Tajā notiek diskusijas un sarunas ar jauniešiem par brīvību šodien un rīt. Pasākums norit 3 daļās. Viena no tām veltīta pagātnei, lai saprastu brīvības nozīmi, otra tagadnei, lai veicinātu piederības sajūtu un lokālpatriotismu. Trešā – nākotne ir paredzēta ideju paušanai par Jelgavas pilsētas nākotnes attīstību “Ideju ringā”.

_DSC4007.jpg

Pulksten 17.00 svinīgais piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa viņa 159. dzimšanas dienā. Savukārt vēlāk interesenti aicināti doties uz Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeju, kur caur vairākās paaudzēs ģimenē glabātiem priekšmetiem, kas apkopoti izstādē ‘’Laikmets. Dzimtas stāsts’’, varēs iepazīt jelgavnieku dzimtas. Izstādes atklāšana Jelgavas muzejā notiks pulksten 18.00  – to ievadīs stāsts par J.Čakstes kuplo dzimtu – pasākumā piedalīsies arī J.Čakstes dzimtas pārstāvji.

Vakara turpinājumā jelgavnieki un pilsētas viesi aicināti izbaudīt svētku koncertu ‘’Vēl viena dziesma būs…’’ Pasta salas slidotavā. Koncertā piedalīsies Jelgavas pilsētas apvienotais koris, izpildot skaistākās kora dziesmas, kā arī tautas deju ansamblis «Lielupe», solisti un teicēji. Koncerta sākums – pulksten 20.00.

_DSC5339.jpg

Vakara kulminācija un vērienīgākā pasākumu cikla daļa - multimediālais uzvedums ‘’Četri prezidenti’’, norisināsies Pasta salā, Driksas upes krastā ar skatu pretim LLU Tehniskajai fakultātei. Uzveduma ievadā plkst. 21.30 uzstāsies visa multimediālā šova vārdu un mūzikas autors Arstarulsmirus, kurš apmeklētājus priecēs ar dzīvo izpildījumu. No 21.30 līdz 24.00 ik pa desmit minūtēm uzvedums uzburs mūsdienīgu vēstījumu par pirmo četru Latvijas Valsts prezidentu – J.Čakstes, Gustava Zemgala, Alberta Kvieša un Kārļa Ulmaņa – šūpuli Zemgali.  Šūpuļa un šūpoļu jēdziens iešūpo Prezidentu stāstā un sasien saikni ar visiem iedzīvotājiem – “es”  jebkurā darbā varu tiekties uz labāko, it kā būtu savas profesijas prezidents. Simtgades svētkos mēs atrodamies citātu un ideju krustpunktā. Mēs esam tie, kuriem sapnis jānodod tālāk – vai cepam prezidentu cienīgu maizi? Vai pēc mūsu strīdiem paliek auglīgs lauks vai tuksnesis? Vai veidojam valsti kā jaunu ideju šūpuli, kuru nodot tālāk bērniem?

prezidenti_skice_01.jpg

Pasākumi notiek Latvijas simtgades iniciatīvas “No Brīvības līdz brīvībai. Brīvības ielu stāsts” ietvaros, kas šogad norisinās deviņās Latvijas Republikas pilsētās. Rada un dara: Kultūras ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts reģionālās attīstības aģentūra,  Latvijas Lielo pilsētu asociācija, Jelgavas pilsēta un pašvaldības iestāde “Kultūra”.


Informācija apmeklētājiem: Pasākuma apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma.