Noslēdzot valsts varonības un veidošanās gadu novembrī visā Latvijā, īpaši Jelgavā ar plašu pasākumu programmu atzīmēsim Bermontādes simto gadadienu. Pulcēsimies jau tradicionālajam Lāčplēša dienai veltītajam lāpu gājienam un svinot valsts dzimšanas dienu dosimies muzikālā ceļojumā “Apkārt Latvijai”. Savukārt, 23. novembrī piedzīvojot svētku programmas kulmināciju pirmoreiz Jelgavā vērosim vērienīgu kaujas rekonstrukcijas uzvedumu “Bermontādes pēdējā kauja – Jelgavas atbrīvošanai 100”, kā arī pasaules pirmizrādi piedzīvos M. Zālītes un J. Lūsēna muzikāla poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”

Pirms simts gadiem cīņā ar Bermonta karaspēku, Jelgavas atbrīvošanai bija ļoti būtiska loma – tieši Jelgavā tika uzveikts varenais pretinieks un nosargāts tautas sapnis par brīvu Latviju. Atzīmējot šo mūsu valsts vēsturē tik nozīmīgo notikumu, Jelgavā ar plašu pasākumu programmu, visa mēneša garumā, godināsim mūsu tautas varoņus.

“Dvēseļu puteņa” Latvijas pirmizrāde un jaunākais latviešu kino!

Svētku ieskaņā vēstures lappusēs atgriezīsimies, šī gada gaidītākajā kino notikumā - mākslas filmas “Dvēseļu putenis” Latvijas pirmizrādē, kas 8. novembrī pulksten 19.00 tiks demonstrēta arī Jelgavas kultūras namā. Savukārt, 16. septembrī pulksten 15.00 piedāvājam īpašu seansu kura laikā būs iespēja tikties ar filmas radošo grupu. Tāpat visa mēneša garumā jelgavnieki un pilsētas viesi aicināti iepazīt jaunāko latviešu kino – vairāk par filmu seansiem ŠEIT.

Lāpu gājiens un svētku koncerts

Godinot neatkarības cīņu 100. gadadienu un atceroties drosmīgos cīnītājus, kas atdeva savas dzīvības par mūsu tēvzemes brīvību, Lāčplēša dienā, 11. novembrī,. pulksten 17.00 vienosimies Lāpu gājienā. Pulcēšanās O. Kalpaka ielā un Svētes ielā no pulksten 16.30. Gājiens virzīsies pa Lielo, Pasta un Stacijas ielu, noslēdzoties pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem stacijas skvērā. Dalībniekus aicinām ņemt līdzi lāpas, kā arī pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkano lentīti.

Savukārt, no pulksten 17.45 pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem ikviens aicināts uz Lāčplēša dienai veltītu koncertu – solisti Aija Vitoliņa un Ģirts Alsters, piedalās jauktais koris BALTI.

11novembris.jpg

Latvijas dzimšanas dienu svinēsim dodoties muzikālā ceļojumā

18. novembrī svētku dienu iesāksim ar ziedu nolikšanu pie Latvijas pirmā prezidenta J. Čakstes pieminekļa pulksten 11.30 un ekumēnisko dievkalpojumu Sv. Annas baznīcā – sākums 12.00. Valsts svētku pasākumi pirmajā dienas daļā notiks arī Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā un Sv. Trīsvienība baznīcas tornī. Pulksten 16.00 Jelgavas kultūras namā uz svētku koncertu “Manai tautai” aicina tādi Latvijā leģendāri dziedātāji kā I. Akurātere, A. Birkens un L. Cinkus (Vuda).

Latvijas 101. dzimšanas dienas galvenie pasākumi Jelgavā šogad risināsies Hercoga Jēkaba laukumā, kur no pulksten 17.00 ikviens aicināts apskatīt Jelgavas izglītības iestāžu veidotās sveču kompozīcijas “Latvija ugunszīmēs”. Savukārt, no pulksten 18.00 jelgavnieki un pilsētas viesi aicināts doties muzikālā ceļojumā “Apkārt Latvijai”. Svētku koncertā piedalās solisti - Anmary, Samanta Tīna, Mārtiņš Ruskis, Žoržs Siksna, Endijs Rožkalns, “Tirkizband”, Tirkīza kora ansamblis u.c. Kopkoris, diriģents Edgars Vītols. Pavadošā grupa: Gundars Caune, Raitis Aukšmuksts, Jānis Ozoliņš, Rolands Stepanovs, Kaspars Gulbis. Koncertu vada: Latvijas Nacionālā teātra aktieris Igors Šelegovskis. Vakara izskaņā, pulksten 20.00, svētku uguņošana no Lielupes promenādes.

Mes_Esam_Latvija_LV100_jelgava_billijs.lv-0142.jpg

Jelgavā valsts varonības gadu noslēgsim ar kaujas rekonstrukcijas uzvedumu un pasaules pirmizrādi!

23. novembrī cildinot mūsu tautas varonību un 1919. gada 21. novembra notikumus Jelgavā, kad no Latvijas tika padzīts Bermonta karaspēks, ar vērienīgu kaujas rekonstrukcijas uzvedumu un M. Zālītes un J. Lūsēna jaundarba “Kā ābeļdārzs ir brīvība” pasaules pirmizrādi godināsim mūsu tautas sapni par brīvu Latviju.

Visas dienas garumā Jelgavā ritināsim vēsturisko notikumu atmiņu kamolu. Jau no pulksten 12.00 ikviens interesents, īpaši ģimenes ar bērniem, aicinātas doties uz Jelgavas pils parku, kur varēs aplūkot gan vēsturisko gan mūsdienu kaujas tehniku un ekipējumu. Tāpat kopā ar grupām “Baltie lāči” un “Urbix” vienosimies karavīru dziesmās. Bet pulksten 13.30, piedzīvojot vienu no šis dienas kulminācijām, pirmoreiz Jelgavā vērosim unikālu kaujas rekonstrukcijas uzvedumu “Bermontiādes pēdējā kauja - Jelgavas atbrīvošanai 100". Jelgavas pils priekšā, pie Dienvidu vārtiem vēlreiz satiksies jaunie Latviešu karavīri un varenais Bermonta karaspēks. Godinot šīs mūsu valsts veidošanā tik nozīmīgās uzvaras simto gadadienu, kopā ar uzveduma režisoru Normundu Puci, biedrību “Latviešu karavīrs” un Ā. Alunāna Jelgavas teātra aktieriem aicinām ikvienu ielūkoties vēstures lappusēs un atcerēties, kā tika izcīnīta mūsu tautas brīvība. Rekonstrukcijā tiks izmantoti autentiski Neatkarības kara ieroči - šautenes, ložmetēji, lielgabali un vācu bruņumašīna. Uzvedums tiks papildināts arī ar dažādiem specefektiem, imitējot reālas kaujas šāvienus un sprādzienus. Emocionālo dimensiju papildinās dažādi skaņu efekti un mūzika.

Bermont_ Facebook_Event.jpg

Ar notikumiem piesātinātā diena un valsts simtgades varonības un veidošanās gads vērienīgi noslēgsies Jelgavas kultūras namā, kur pēc divu gadu kopdarba pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos M. Zālītes un J. Lūsēna muzikāla poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”. Lomās – Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule - Skrastiņa, Kristīne Zadovska, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels un Andris Ērglis. Piedalās meiteņu koris “Spīgo”, jauktais koris “Balti” un vīru koris “Frachori”. Diriģents - Valdis Butāns. Brīvības stāstus muzikālās skaņās iedzīvinās Latvijas labākie mūziķi – Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors Režisors un scenogrāfs – Reinis Suhanovs. Jaundarbs interesentiem 23. novembrī tiks demonstrēts pulksten 12.00 un 16.00. Uz katru no uzvedumiem vēl pieejamas mazāk par 100 biļetēm.

Facebook_Event.jpg

Visa mēneša garumā aicinām sekot līdzi informācijai par pasākumu norisi www.kultura.jelgava.lv, kā arī mūsu sociālo tīklu kontos facebook un instagram.

Mūsu spēks un sirdis pieder Tev Latvija!

Afisa_18NOVEMBRIS_PROGRAMMA_NET_0.jpg

 


Ierodoties uz pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un / vai fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma