Noslēdzot valsts simtgades programmas varonības un valsts veidošanas gadu, 23. novembrī, pasaules pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālas poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”. Uzveduma pirmatskaņojumam izraudzīta zīmīga vieta – Jelgava, tieši šeit pirms simts gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks un nosargāts tautas sapnis par brīvu Latviju. Lomās – Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule – Skrastiņa, Kristīne Zadovska, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels un Andris Ērglis. Režisors un scenogrāfs – Reinis Suhanovs.

Pēc divu gadu radoša kopdarba 23. novembrī Jelgavā, pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikāla poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”. Aicinot ielūkoties vēstures lapās un vēlreiz izdzīvot mūsu tautas kopīgo ticību brīvai Latviju.

Darba mūzikas autors J. Lūsēns sadarbību ar M. Zālīti vienmēr vērtē kā jaunu izaicinājumu: 

“Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva, šķiet, mums abiem ir latviskā piederības sajūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot. Tā tas ir bijis izrādēs - “Sfinksa” , ”Indriķa hronika” ”Kaupēn, mans mīļais”, “Meierovics” un “Mistērija par sapni un mīlestību”. Mūsu kopdarbi ir izspēlēti simtiem reižu un skaņdarbi dzīvo un tiek dziedāti vēl šodien. Ticu, ka mūsu jaunais darbs “Kā ābeļdārzs ir brīvība” ir skaists, emocionāli dziļš un pacilājošs turpinājums līdz šim jau kopā radītajam."

Skatītāji autoru jaundarbu aicināti novērtēt 23. novembrī pulksten 12.00 un 16.00 Jelgavas kultūras namā.

Šobrīd piedāvājam unikālu iespēju noklausīties muzikālas poēmas “Kā ābeļdārzs ir brīvība” pirmā skaņdarba “Manas Zemgales zelts” ierakstu.

Skaņdarba “Manas Zemgales zelts" ieraksts:

Ierakstā piedalās: balss, solo - Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kokle - Latvīte Cirse, Kori - meiteņu koris “Spīgo” (mākslinieciksā vadītāja Līga Celma–Kursiete), vīru koris "Frachori" (diriģents Ingus Leilands). Ieraksta producents - Jānis Lūsēns juniors

23. novembra pirmizrādē, tautas sapņus izstāstīs un izdziedās – Dailes teātra aktieri: Jelgavā dzimušais un augušais Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule – Skrastiņa, operdziedātāja, mecosoprāns Kristīne Zadovska, solisti – Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš un Andris Ērglis. Uzveduma skanējumu papildinās arī Jelgavnieki – panākumiem bagātais meiteņu koris “Spīgo” (mākslinieciskā vadīāja Līga Celma – Kursiete) un jauktais koris “Balti” (mākslinieciskā vadītāja Maija Branka) – vīru koris “Frachori”(diriģents Ingus Leilands). Diriģents - Valdis Butāns.

Brīvības stāstus muzikālās skaņās iedzīvinās Latvijas labākie mūziķi – komponists Jānis Lūsēns, kā arī Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors

Režisors un scenogrāfs –  2018. gada “Spēlmaņu nakts” balvas laureāts Reinis Suhanovs.

Biļetes visās “Biļešu paradīze” kasēs un bilesuparadize.lv. Cena 5 – 10 eiro.

Rada un dara: Kultūras ministrija, Jelgavas pilsēta un pašvaldības iestāde “Kultūra” sadarbībā ar Mūzikas namu “Daile”, atbalsta “Latvijas Televīzija”.Muzikāla poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība” ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums un papildina plašu Bermontiādes simtgadei veltītu notikumu programmu Jelgavā.


Ierodoties uz pasākumu apmeklētāji piekrīt, ka var tikt filmēts un/vai fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma