Jelgavas pils parkā pilnā sparā rit tradicionālās Latvijas Stādu dienas. Šodien iegādāties visu dārzam nepieciešamo varēs līdz pulksten 17, savukārt rīt, 12. maijā, tirgošanās pils parkā sāksies pulksten 9 un noslēgsies pulksten 15. Stādu dienās plašā klāstā pieejami dažādi augļu koki, košumkrūmi, garšaugu stādi, krāšņas puķes, tomātu un gurķu stādi.

Rosība pils parkā bija vērojama jau pirms pulksten 9, taču apmeklētāju plūsma nepārtraukti aug. «Nopirkām zemeņu stādus, saldo ķirsi, puķes… Jau gadu no gada apmeklējam Stādu dienas, jo šeit ir plašs sortiments, turklāt visu kāroto var atrast vienuviet un nav pašiem jābraukā pa stādaudzētavām. Piemēram, vakar internetā izpētījām vienas Dobeles puses stādaudzētavas piedāvājumu, šodien atbraucām pie viņiem uz pils parku un visu nopirkām. Pieveda mums klāt – ietaupīts laiks un arī nauda par degvielu,» atzīst jelgavnieces Jolanta un Rita, atzīstot, ka parasti Stādu dienas apmeklē vairākos piegājienos, jo vienā reizē visu nav iespējams apskatīt. Kundzes spriež, ka arī cenas ir pieņemamas. «Vienmēr vajag mazliet pastaigāt un papētīt. Piemēram, mēs saldo ķirsi nopirkām pa 13 eiro, bet netālu mazāku kociņu tirgoja par 18 eiro,» tā Rita. «Bija 75 eiro un to vairs nav. Esmu kā traka uz visādiem krūmiem un puķēm, galvenokārt, vecajām šķirnēm, jo tās ir izturīgākas. Te to ir tik daudz, ka nevar izvēlēties, tāpēc tik pērc, pērc un maks tukšs. Bet lielākais prieks, ka izdevās atrast ceriņu un jasmīnu. Tās lietas jau pieejamas tikai šādā lielā tirgū,» saka Inta.

IMG_1804.JPG

Uzrunātie tirgotāji atzīst, ka rīta cēliens labs un par pircēju trūkumu Jelgavā nekad nevarot sūdzēties, vien katru gadu neesot iespējams izdibināt pircēju vēlmes. Var gadīties, ka tas, kas bija pieprasīts pērn, šogad nemaz neies. Tirgotāji novērojuši, ka aizvien vairāk kļūst tādu pircēju, kuri uz Stādu dienām nāk ļoti sagatavojušies – ar sarakstu, kas viņiem ir nepieciešams. «Esam vieni no uzticīgākajiem Stādu dienu dalībniekiem – braucam jau no pirmās reizes. Gadu gaitā ir izveidojies klientu loks, kuri vienmēr gaida. Cilvēkiem patīk pārbaudītas vērtības, turklāt pēdējos gados novēroju, ka pieprasījums pēc garšaugiem ar katru gadu pieaug. Vairs neprasta tikai ierasto rozmarīnu un timiānu, bet ir gatavi pamēģināt arī ko jaunu. Piemēram, šogad piedāvājam kolas krūmu. Šo garšaugu, pievienojot ūdenim, tas garšo pēc iecienītās limonādes, pērk arī olīvzāli, pilsētniekiem patīk balkona tomāti un nebaidās arī no šķirnes ar lillā tomātiem,» stāsta zemnieku saimniecības «Jaunās-Čūreikas» pārstāve Gita Briģe.

IMG_1777.JPG

Jau piekto gadu Stādu dienās zemeņu stādus piedāvā piemājas saimniecība «Vējiņi» no Auces. «Protams, ka galvenā pircēja vēlme ir lielas un saldas ogas, taču tās var iegūt, ja pareizi kopj un mēslo zemenes, tāpēc nereti mēs esam arī konsultanti. Prieks ir tad, ja pircējs no tevis aiziet apmierināts,» stāsta Sarmīte Zālmane, piebilstot, ka svarīgi ir katru gadu atvest kaut ko jaunu, jo izveidojies jau pastāvīgo klientu loks, kuriem daudzas šķirnes no piedāvātajām ir. Šoreiz jaunums bija šķirne, kas ražo visu cauru vasaru līdz vēlam rudenim.

Stādu dienās pils parkā savu produkciju piedāvā vairāk nekā 200 stādu audzētavas, zemnieku saimniecības, individuālie audzētāji, selekcionāri, amatnieki, dārzu inventāru un aprīkojumu ražotāji no visas Latvijas, piedāvājot stādus, sēklas, košumkrūmu, skujkoku, rožu un citu puķu stādus, dārza inventāru, mazās arhitektūras formas, amatnieku veidojumus, dekoratīvos nožogojumus un citas noderīgas lietas.

IMG_1769.JPG

Apmeklētājiem ir nodrošināti četri auto stāvlaukumi: pļavā pretī Jelgavas pilij (Vecajā ceļā 1A), laukumā starp Cukura ielu, Rīgas ielu un Lielupes promenādi (Peldu ielā 2A), Pilssalas ielā pretī iebrauktuvei uz Pasta salu (Pilssalas ielā 1) un aiz Jelgavas pils (Lielajā ielā 2).

Būtiski uzsvērt, ka apmeklētāji, kuri iegādājas lielos augus, pārdevējam var pajautāt caurlaidi, kas ļaus ar auto piekļūt tuvāk pilij, bet pirkumu līdz automašīnai var ērti nogādāt ar Ķerru palīdzības dienesta starpniecību.

Jāpiebilst, ka Pils saliņā darbojas arī atrakcijas bērniem un kafejnīca, kā arī iespējams baudīt kultūras programmu.

Rakstu sagatavoja «Jelgavas Vēstnesis»

Foto: JPPI Kultūra